Een nieuwe visie

Een nieuwe visie

De afgelopen twee jaar zijn een grote zoektocht geweest zowel binnen mezelf als binnen ManoMeditatie. Ik merk dat ik al heel lang op zoek ben naar een focus die ik kan behouden, die blijvend en duurzaam is. Een focus of visie waar ik mezelf telkens weer op kan afstemmen en dat juist voelt voor de manier waarop ik in het leven sta en voor wat ik kan betekenen voor anderen.

Ik heb het gevoel alsof die focus eindelijk duidelijk is geworden, en dat dit ook niet eerder had gekund. De reis die ik gemaakt heb was nodig, de onduidelijkheid ook. Ik snap ook waarom die focus niet eerder kon komen - ik was er niet klaar voor. Er moesten nog een aantal steentjes gelegd worden, nog thema's en inzichten geopend worden. Al de dingen die ik eerder geprobeerd heb zijn nu onderdelen in mijn rugzak en het voelt eindelijk juist om te zeggen wat mijn visie voor ManoMeditatie op dit moment is. Het voelt juist omdat er een evenwicht aanwezig is tussen openheid en bedding, en omdat de visie de mogelijkheid in zich draagt om nog zoveel nieuwe dingen te exploreren. Het zet me niet vast, maar geeft wel voldoende focus en structuur. En het is grappig want dit evenwicht tussen flow-openheid-verandering en structuur-focus-bedding is net waar die visie om draait en waarom het ook zo goed voelt.

De nieuwe visie draait om het opnieuw verbinden met de Dans van het Leven. Dat is wat ik zelf elke dag opnieuw doe en dieper probeer te belichamen, en dat is ook waar ik anderen in begeleid. Die Dans van het Leven draait om verschillende dingen. Ten eerste is er de Dans van de dualiteit waar we als mensen niet aan kunnen ontsnappen, en dit is de dualiteit van alles. Van zowel goddelijk als menselijk te zijn, van zowel hoofd als hart te gebruiken, van zowel licht als donker te zijn, van zowel een lichaam als een ziel te hebben. Mannelijk-vrouwelijk, creatief-analytisch, emotioneel-rationeel... Noem het maar op en je kan er een dualiteit in zien. Bij het zien van die Dans zijn er twee belangrijke dingen om steeds opnieuw te realiseren: 1. In essentie overstijgen wij deze dualiteit. Wij zijn niet één van beiden maar steeds allebei. 2. Het is in het leren spelen tussen deze polen dat het (menselijk) Leven zich afspeelt. 

Daarnaast draait die Dans van het Leven ook om het genieten van het leven met vreugde, verbinding, vrijheid en veerkracht (dat zijn veel v's haha). Door het leven als een dans te zien waarbij je van één ervaring naar de andere danst, wordt het makkelijker om de luchtigheid ervan te zien. Het nodigt uit om je innerlijke kind bij de hand te nemen en samen te dansen, met speelsheid en plezier. Zo kan je ook beter afstand nemen van de ervaring waar je door gaat zodat je er niet mee hoeft te identificeren (en eronder lijdt). Het is door vast te houden, weerstand te voelen en naar onze angst te luisteren dat die dans niet meer vloeit, dat het Leven niet meer kan vloeien. Dat zijn indicaties van groeimogelijkheden en uitnodigingen om niet onbeweeglijk en star te blijven maar om in de ervaring in te zakken. Om beweging te brengen wanneer je verkrampt, en pauzes in te lassen wanneer je uitgeput bent.  

In deze visie van de Dans van het Leven zit ook de magie, de harmonie, de gratie en de overgave die voor mij best een belangrijke rol spelen in dit leven. Dat is de verbondenheid met alles en de erkenning dat wij als mensen eigenlijk niets weten. Dat er een grotere kracht is die ons aanstuurt en die alles zo ongelooflijk mooi in elkaar laat passen. Die grotere kracht heeft een ritme en wanneer we durven te dansen op dat ritme, wordt het leven inderdaad pure magie, harmonie en gratie. Dit ritme zit in ons, in de ander, in de hemel, in de aarde, in het in- en uitademen, en naast het ritme van het leven heeft iedereen ook een eigen tempo waarop hij/zij danst. 

De reden waarom ik deze visie zo fijn vind is omdat het een kader aanbiedt waar alles in zit dat ik tot nu toe geleerd en ervaren heb, en dat het tegelijkertijd nog eindeloze mogelijkheden geeft. Eender welke dingen ik nog zal tegenkomen op mijn pad - nieuwe interesses, nieuwe ervaringen, nieuwe visies, nieuwe connecties,... - alles kan passen binnen het idee van de Dans van het Leven. Op die manier geeft deze visie mij zowel de openheid om van koers te veranderen als de structuur om verder op te bouwen, en dat is me echt heel veel waard. Dat geeft me zoveel rust, helderheid en vertrouwen. Dus ik hoop dat deze visie hetzelfde voor jou kan doen of dat het je helpt om verder aan je eigen visie te bouwen :).

In ieder geval zal dit de visie zijn die ik vanaf nu hanteer binnen alles wat ik doe met ManoMeditatie, simpelweg omdat dit ook de visie is die ik belichaam als Manon-Celine. De dingen die ik aanbied en creëer zijn immers een verlengde van wie ik op elk moment ben, en wetende hoe de Dans van het Leven werkt, is dat ook prima wanneer dat in de toekomst opnieuw zou veranderen. Ik dans gewoon verder die Dans van het Leven. xxx

Als je een concreet voorbeeld wil van hoe ik deze visie toepas op dagelijkse thema's, ga dan eens luisteren naar deze podcast. Als je graag in contact komt om samen te werken of voor persoonlijke begeleiding, kan je me steeds mailen naar manon@manomeditatie.be of stuur me een berichtje via het contactformulier