Thuiskomen in het Lichaam

Thuiskomen in het Lichaam

Al een hele tijd is er een groot thema in mijn leven aanwezig waar ik telkens een laagje dieper van mag afpellen. Het is een thema dat gepaard gaat met mijn plek op deze aarde, met mijn connectie met wie ik ben als mens - als Manon-Celine - en wie ik ben als vrouw. Telkens wanneer ik door zo'n thema's ga, is er een diep verlangen om mijn ervaringen, kennis, inzichten en tools te delen met de mensen rondom mij. Ik voel ook dat ik dan word uitgenodigd om te wachten... te wachten tot wanneer ik voldoende puzzelstukjes gekregen heb om dit thema te openen en om een hand te kunnen toereiken naar anderen wanneer zij door eenzelfde proces gaan.

Ik voel al een paar dagen dat de tijd van het wachten voorbij is en dat alles klaar ligt om gedeeld te worden. Ik heb kronkels en spiralen, hoogtes en laagtes van dit thema mogen ervaren en het is klaar. Klaar om getoond te worden, klaar om geopend te worden. 

De thema's die de hoofdrol speelden het laatste anderhalf jaar zijn namelijk de thema's van thuiskomen bij mezelf & inzakken in het lichaam - twee dingen die heel dicht bij elkaar liggen. Het was een thema waarin ik werd uitgenodigd om opnieuw te kiezen voor het Leven, te kiezen om hier als Ziel mens te zijn en deze menselijke ervaring ten volle vast te grijpen. Het is me in dat proces ook duidelijk geworden hoe ontzettend belangrijk het is om te kunnen en durven zakken in dat lichaam. 

Als vrouwen is dat namelijk heel vaak een uitdaging, simpelweg omdat onze connectie met "boven" zo sterk is dat we vergeten dat er "beneden" in het lichaam evenveel wijsheid op ons ligt te wachten. Dit is de wijsheid die verborgen ligt in de dieptes van onze baarmoeder, in de levensenergie die door onze heupen stroomt. Dit is ook onze connectie met de materie, met het aardse, en met onze mannelijke energie in de buik, onze manifestatie- en creatiekracht. De kracht die opent wanneer we ten volle ons bestaansrecht innemen en kiezen voor het Leven.

Deze reis van het afdalen en -vooral- het thuiskomen in het lichaam en in de onderste chakra's vraagt een hele portie moed. Het is de transformatie van hoe we naar ons lichaam kijken en hoe we in connectie gaan met het lichaam: zien we het als oneindige tempel vol mogelijkheden of als een kooi dat ons licht dimt en beperkend aanvoelt? 

Het is in het leren openen van het lichaam - het openen van het hart, van het portaal van de baarmoeder, van de wijsheid van onze helderziende blik - dat onze perceptie kan veranderen. Dat we ons lichaam kunnen zien voor wat het werkelijk is: een goddelijke expressie van licht, een sacrale tempel voor onze kosmische wijsheid. 

En deze openheid genereren, dat vergt moed. Want dat betekent werkelijk gaan kijken naar welke pijn en blokkades er liggen opgeslagen in de spieren, in de gewrichten, in het celgeheugen. Dat betekent leren om onvoorwaardelijk aanwezig te zijn bij jezelf, met jezelf, eender wat er opkomt. Dat betekent connectie maken met de gekwetste stukken in jezelf om hen veilig te laten voelen, want zonder veiligheid geen openheid. 

Kiezen om je goddelijke lichaam volledig te gaan bewonen en die wijsheid te openen, dat vraagt moed. Zeker wanneer we een leven lang in geslotenheid hebben geleefd, zeker wanneer de hele maatschappij steunt op de afgescheidenheid van hoofd en lichaam (en ondertussen ook afgescheidenheid van elkaar). Zeker als we trauma's hebben meegemaakt die ons vertellen dat het niet veilig is om te openen en ons wijsmaken dat geslotenheid de enige kans op overleven is.

Het goede nieuws: al deze pijn en dit lijden zijn illusies. Het zijn luchtbellen die loskomen in de oneindige oceaan van ons bewustzijn. Het slechte nieuws: om ze te doorprikken moet je ze doorvoelen - en dan voelen ze héél erg echt. 

In mijn specifieke proces heb ik een groot stuk van mijn redding en anker gevonden in dans en later ook in het zingen. Zij zorgden niet enkel voor het fysiek indalen (gronden) in het lichaam, maar zijn ook tools geworden om de connectie met mijn lichaam te vergroten, om beter te leren luisteren, én om expressie te geven aan de pijn, de blokkades en de trauma's die nog vastzitten. Zij hebben me begeleid naar stukken in mezelf waar ik anders nooit had bijgekund.

Hoe meer ik mijn lichaam leerde kennen via intuïtief dansen en zingen, hoe meer ik merkte dat dit ook tools waren om mij verder te openen aan het goddelijke dat door me wil stromen. Aan het Leven dat door me wil stromen. Elke dans of elk geluid werd een uitnodiging om te spelen met de Creator: kan ik mezelf leegmaken en me overgeven aan wat er op elk moment "is"? Durf ik me te openen aan de Dans van het Leven? Aan het Lied van het Leven? Durf ik al dat Leven, al die Overvloed, al die Liefde door me heen te laten stromen?

Elke klank en elke beweging wordt dan een oefening in vertrouwen tussen jou en de Bron, jou en je goddelijke kern. Het is een weerspiegeling van jouw relatie met het Leven en een uitnodiging om terug te keren naar de essentie, naar de leegte van waaruit alles ontstaat - van daaruit is alles mogelijk. 

Ik deel dit omdat ik het belangrijk vind dat dit bewustzijn verspreid wordt, dat de kennis van het lichaam gehoord wordt. Ik deel dit omdat ik je wil laten weten dat je niet alleen bent op die reis naar het thuiskomen in het lichaam, omdat dat soms een hele enge en langzame weg kan zijn. Ik deel dit omdat elke vrouw het verdient om thuis te komen in de openheid van haar eigen goddelijke lichaam, en om zich te herinneren wat voor goddelijkheid er door haar heen stroomt. 

Ik deel dit ook omdat ik in dit leven gekozen heb om anderen te begeleiden op hun pad, en om de wijsheid en tools met hen te delen die ik gaandeweg heb geleerd. Dat is in dit geval niet anders, dus ergens is deze tekst ook een uitnodiging. Een uitnodiging om mee met mij de dieptes van het lichaam in te gaan tijdens een transformatieve reis die de naam gekregen heeft "Into The Body" (voorheen de Ayewah Cirkel). In dit traject gaan we intuïtieve dans & intuïtief stemgebruik inzetten om toegang te krijgen tot de wijsheid van het lichaam én om ons tegelijkertijd te ondersteunen in het proces van thuiskomen. Dans & zang zijn in dit traject zowel het Medicijn àls de Weg, net zoals alles in het Leven.

Wie graag meer hoort over mijn persoonlijke reis van thuiskomen in het lichaam kan ook terecht bij mijn podcasts, hier deel ik solo-podcasts alsook gesprekken met anderen.

Ook als je voelt dat je graag individueel ondersteund wordt in een proces kan je terecht bij mij onder de vorm van 1-1 sessies die nu doorgaan in de Bouquetstraat in Diepenbeek. Tijdens de 1-1 sessies begeleid ik je in de communicatie met je innerlijke wereld en je lichaam om blokkades vrij te maken en het Leven opnieuw te laten stromen. 

Zo, liefste vrouwen, dit is het: de kern van mijn proces het afgelopen anderhalf jaar. Alles wat ik doorleefd heb en alles wat ik nu steeds op diepere lagen blijf doorleven. Ik hoop dat dit jullie iets brengt, zij het hoop, inspiratie, duidelijkheid, moed of nieuwe puzzelstukjes voor je eigen proces. Dat dit je mag brengen wat je op dit moment nodig hebt ❤️. 

Ik zie jullie graag, en tot snel 
xx Manon-Celine